Neem even een moment om het volgende concept te overdenken. Selah
De Torah (of TeNaCH) is allereerst een verhaal, een narratief.
De discipelen hadden nog geen complete canon samengevoegd t/m minstes 100 na Christus. Het woord wat ze overdachten met elkaar waren de Torah, oftewel 'oude testament' verhalen... In die verhalen vonden zij het Evangelie en een verenigd verhaal die tot Jezus als Messias leidde. Dit is het woord wat Paulus allereerst bedoeld als hij schrijft in 2 tim 3:16 Al de Schrift is van God ingegeven, en is nuttig tot lering, tot wederlegging, tot verbetering, tot onderwijzing, die in de rechtvaardigheid is;
Ja juist de Torah is een misbruikt woord in sommige modern Christelijke kringen. Het is enerzijds vaak slap vertaald waardoor theologische verwarring heerst. Het beste synoniem aan Torah is niet de vertaling 'wet', maar 'woord'. Als je in de concordantie kijkt staat er immers: 'onderwijzing, instructie'. Dat is wat God's woord doet. Het onderwijst ons in verhalen, en geeft ons wijsheden van instructie voor het leven naar Zijn bedoeling.
Als je het woord 'wet' in de bijbel tegen komt moet je dus eigenlijk Gods 'woord' lezen. Omdat God's Torah voornamelijk uit verhalen bestaat, vervlochten met onderwijzingen, en ook een aantal leefregels en verbondstermen bevat. Die instructies geeft God om ons karakter te vormen naar het Zijne om in waarlijke harmonieuze relatie met Hem te zijn en te blijven. En daarnaast met liefde en vrede onder elkaar te leven, leerde de Here Jezus. Ja al Gods geboden hebben wijsheid die iets leren over Zijn karakter, wil, koninkrijk en bestemming voor de mens. Het gaat allemaal om relatie en relatie herstel. Dingen die de heerlijkheid aan gaan. Maar zo hebben we vaak niet leren denken vanuit het woord 'wet'. Dit is onze erfenis van religie, onzo moderne taal, grieks cultureel denken, en de katholieke kerk. Het geeft ons een ander concept van denken.
Daarom is het woord wet niet toepasselijk omdat dit de conotatatie heeft van juridische wetmatigheden, die vaak meer zakelijk of afstandelijk klinken dan liefdevol en relationeel. Hierdoor krijgt Gods woord aka Torah een andere smaak. En krijgt men er een ander gevoel bij als we het over Gods wet hebben. God wilt ons terugbrengen naar Zijn oorspronkelijk bedoelde definities, en dan moeten we die van onze westerse achtergronden achterwegen laten.
Allereerst: Wat is Torah niet? Het is geen checklist die je kan afstrepen. Daarom is 'wet' een onvolledige of zelfs soms verwarrende vertaling. God wilt namelijk relatie. Gelooft u dat alles wat God geeft in het belang gegeven is ten behoeve van uzelf? Dus als Torah onderwijzing betekent (zie Hebreeuws), kan alles op deze website herleid worden naar dit concept.
Hoe weten we dit? We hoeven alleen te vragen; waarom gaf Hij de Torah? Er zijn meerdere redenen. God heeft ons lief. Hij kiest Zijn wegen om te onderwijzen wat Zijn wil is, en wat het is om buiten zijn wil te leven. De Torah is altijd gelinkt aan relatie & relatie herstel. Paulus zegt: er is geen wet nodig als er niemand overtreding doet.
God beschermt en zorgt voor ons. Daarom geeft Hij ons leefwijzes en leefregels mee, omdat Hij ons wilt zegenen.
Bijvoorbeeld: er zou geen snelheidsverkeersbord nodig zijn als iedereen altijd, in alle gevallen, een passende veilige snelheid rijdt, gericht op niet hun zelf maar op andere mensen. Mede denkend aan dier, milieu, mens, kind. Want een snelheidswet wordt ingevoerd of wordt strenger, als de veiligheid in gevaar komt. Daarom dat er in de huiskamer van je huis geen verkeersborden staan. Of in je eigen parkeergarage. Daar zal je namelijk niet de veiligheid overschrijden door te hard te rijden met de auto... Maar in een maatschappij waarin wij als mens nu leven is het nodig om regels te hebben voor de orde. Dit geeft ons een goede structuur en begrenzing die we nodig hebben. De mens is namelijk geneigd om anders niet het principe te volgen. Een grens geeft duidelijkheid over wanneer je het principe niet meer volgt. Zo'n grens noemen we een wet. Deze wetten helpen ons juist en geeft God vanuit genade voor onze onkunde. Maar het doel is het principe.
Rom 5:10 Want indien wij, vijanden zijnde, met God verzoend zijn door den dood Zijns Zoons, veel meer zullen wij, verzoend zijnde, behouden worden door Zijn leven. 11 En niet alleenlijk dit, maar wij roemen ook in God, door onzen Heere Jezus Christus, door Welken wij nu de verzoening gekregen hebben. 12 Daarom, gelijk door een mens de zonde in de wereld ingekomen is, en door de zonde de dood; en alzo de dood tot alle mensen doorgegaan is, in welken allen gezondigd hebben. 13 Want tot de wet was de zonde in de wereld; maar de zonde wordt niet toegerekend, als er geen wet is.
Daarom zegt Paulus daarna in 7:12 Alzo is dan de wet heilig, en het gebod is heilig, en rechtvaardig, en goed.
We kunnen dus nooit concluderen dat die wet, niet goed, onheilig en onrechtvaardig is. Alhoewel dit een zeer logische bevinding is, dringt dit denkconcept tot velen niet door vanwege valse leer. Datgene waar Jezus vanaf den beginne al voor waarschuwt.
Hij heeft een bedoeling met Zijn onderwijzing, en ook als daar regels in zitten. Puur regels volgen met een verkeerd motief, een verkeerd hart, is leeg. Dat wekt bovendien trots op en zelfrechtvaardiging. Er zit een bepaalde reden achter een regel! ... Dus bijvoorbeeld als we 80 rijden op een 80 weg, betekent dit niet automatisch dat we veilig rijden. De bedoeling is om veilig te rijden. Maar als ik met mijn ogen dicht 70 rijd heb ik het gebod gehouden maar het achterliggende gebod overtreden. Dit is essentieel om God's wil te begrijpen. Het begrijpen van God's principes.
Kortom: de Torah (wet) is in de bijbel hetzelfde als God's woord. Als we woordstudies doen waar we het 'oude testament' en 'nieuwe testament' met elkaar linken zien we dat overal waar het in het nieuwe testament over 'het woord' gaat, dit precies de zelfde betekenis heeft als het woord Torah (vertaald als 'wet'). Overal waar je in het nieuwe testament het woord 'woord' leest, mag je in je bijbel Torah(=liefdes onderwijzing) boven schrijven. Onderaan ziet u een specifieke video over bijbelse termen definiëren vanuit de hele context van de schrift.
Hieronder illustreren video's deze gedachten.
Aanrader boek:
The pentateuch as narrative - John H. Sailhammer
https://www.truegospel.org/index.cfm/fuseaction/Basics.tour/ID/6/What-are-Laws-of-Kingdom.htm
(afspeellijst)
Torah samen leven in de praktijk door kinderen!! Dit is een fantastische serie over hoe we God's onderwijzing met elkaar kunnen vormgeven in een team.
kort filmpje
kort filmpje
kort filmpje
Q&A over de Torah - Michael Rood (afspeellijst)
Volg de Messias ! - Hij is het voorbeeld van de Torah. joh 10:27 & matt 16:24
(afspeellijst)