Bestaat er waarheid? hoe kunnen we dit weten? wat is waarheid?
Waarheid
Joh 18:36 Yeshua-Jezus antwoordde: Gij zegt, dat Ik een Koning ben. Hiertoe ben Ik geboren en hiertoe ben Ik in de wereld gekomen, opdat Ik der waarheid getuigenis geven zou. Een iegelijk, die uit de waarheid is, hoort Mijn stem. 38 Pilatus zeide tot Hem: Wat is waarheid? En als hij dat gezegd had, ging hij wederom uit tot de Joden, en zeide tot hen: Ik vind geen schuld in Hem.
Misschien is dit wel de meest belangrijke vraag over het leven die er bestaat. Pilatus vroeg de vraag maar heeft nooit op het antwoord gewacht. Hij vroeg het aan Degene die het antwoord 'belichaamde'. Hij is immer de weg, de waarheid en het leven. Maar Pilatus ging weg zonder hem te laten antwoorden. Vaak is het zo ook met ons. Zijn we waarlijk open voor de waarheden waar we mee geconfronteerd worden in ons leven? De suggestie nu is om waarlijk te onderzoeken waarom Yeshua deze bewering gaf. Het antwoord zal u wellicht verassen.
Wat is waarheid:
De filosofie zegt: Epistemologie: hoe weet je of iets waar is? Er zijn verschillende methodes van geleerden die gebruikt worden om de waarheidsclaim te bevestigen. Geschiedkundigen gebruiken bijvoorbeeld andere methodes dan wetenschappers. Etc.
Binnen de wetenschap en filosofie gebruiken ze bepaalde paradigma's, standaarden en systemen om te testen of iets waar is. Deze paradigma's hanteren hieronder, maar ook onder de loep nemen. Want ook het systeem om te testen wat waarheid is, moet aan waarheid getest worden.
Het probleem bij seculiere filosofie is als volgt:
Het ging en van
Rationalisme (= redenering alleen)
naar
imperialisme (= wetenschap alleen, alleen wetenschap heeft het ultieme antwoord op waarheid)
naar
existentialisme (= alleen ware eigen ervaringen definiëren waarheid)
dan blijft er over dat we in een maatschappij komen van post-modernisme.
Post modernisme (=waarheid bestaat niet, iedereen heeft zijn eigen waarheid, zelf beslissen, anything goes, het komt aan op het individu...) Er is dan geen waarheid, geen doel, geen betekenis, geen zekerheid, geen waarden... Met deze 'zeitgeist' verdwijnen al deze aspecten. Alles eindigt op individualistische opinie en willekeurigheid. Dit is inderdaad een zeer leeg bestaan. Helaas gelooft het gros van de nieuwe jonge generatie dit omdat dit denkconcept veel op scholen wordt gepredikt.
De fout is dat wanneer iemand uitreikt naar maar één van deze disciplines. Er is namelijk plaats voor een 'ieder' in bijbels geloof. Al deze denkwijzen hebben onderdelen die samen moeten komen met de ander. Als we die los zien van elkaar is het erg eenzijdig. Bijvoorbeeld: postmodernisme gelooft in community living. Dit zien we ook in de bijbel. De realiteit is dat al deze componenten een plek vinden als we het redeneren en verbinden MET en NAAR God. Deze methoden zoals het rationele aspect, het ervaringsaspect, community aspect, onderzoekende imperiale aspect. Het is allemaal te vinden IN Hem!
Dus secularisme gaat elke keer naar één ' isme' per keer. Dit is een Griekse manier van denken, daar komt ons westers gedachtegoed vaak vandaan. Onze westerse, seculiere maatschappij, is gebaseerd op een Griekse denk filosofie. Hier zijn we vaak onbewust van. Hieronder zullen er verschillende voorbeelden langs komen. We mogen een Hebreeuwse, bijbels gegronde, denk filosofie krijgen, als we de bijbel willen volgen. (niet rabbijns-joods) Als we naar het hele geheel kijken, komen we er achter dat alles zijn plaats heeft en verbonden is met elkaar. Bijbels Hebreeuws denken laat al deze bovengenoemde losse facetten samen komen IN HEM. Er zijn niet allerlei losse delen van waarheid, maar zijn overtuigend omdat ze stabiel zijn door ze met elkaar te verbinden. Dit kan alleen in de Bijbelse denksferen. Het Hebreeuwse woord voor waarheid is: emet אמת. Dit woord betekent zowel waarheid als stabiliteit. Want de waarheid maakt stabiel. Het is de eerste, middelste en laatste letter van het Hebreeuwse alfabet. (want waarheid is hetzelfde in het begin, midden en eind). Het moet consistent zijn, en daarmee is het stabiel. Het is waar in het begin, midden en eind. Daarmee is het geen halve waarheid. Een halve waarheid is nooit een hele (hint: oude testament is ook waar) Ware waarheid is een echte waarheid en is een hele waarheid. De eerste letter van het woord Emet is een Aleph. Deze letter representeert God. Als je de eerste letter (God) weg laat bij het woord Emet, schrijft het Met, wat het wortel woord voor dood betekent. Dus als je God wegneemt uit de waarheid, krijg je dood. Maar als je God erin laat, krijg je volheid van waarheid.
Zo werkt Hebreeuwse taal. Het is een verbindingstaal. Daarom hebben het woord: Amen en Emoena (geloof) ook een verbinding met het woord voor waarheid (Emet). Ze hebben namelijk allemaal de zelfde woordstam. Als we één van deze letters in אמת weghalen, spelt het een ander woord zoals we zagen.
Elke filosofie dat totaal blind aan God is, is blind aan alles wat bestaat. Want God openbaart zich overal.
We kunnen in algemeenheid stellen dat een wereldbeeld niet gebouwd (of gevallen is) op één argument, maar een verbonden serie is van argumenten. Dit is een fout die naturalisme (atheisten) vaak maken. Ze pakken één argument, en zien dan door de boom het bos niet meer. Ze focussen zich totaal daar op, terwijl we alles in perspectief moeten zien van de 'big picture'. Bijvoorbeeld wordt er een oordeel gegeven of God wel of niet bestaat op basis van (een afgezaagd stuk) wetenschap. Hierbij wordt er dan gepraat vanuit een bepaald paradigma binnen dat wetenschappelijke vak. Dit paradigma is als het ware een bril waarmee er naar 'bewijsmateriaal' gekeken kan worden. We kunnen het een systeem noemen. Het bewijsmateriaal is bijvoorbeeld: verschillende aardlagen. Het paradigma (de bril) is dat elke laag minimaal miljoenen jaren verschil zou moeten hebben. 'dit staat vast'. Ten eerste staat dit helemaal niet vast. Maar dat is een andere discussie. Waar het om draait is dat dit maar één klein argument zou zijn. We mogen alles aan bod laten komen in het complete plaatje. Dat mag onze wereldvisie vormen. Daar is dit stuk ook voor bedoeld
Laat ons doel waarheid zijn!
Een wereldsbeeld is gebouwd rondom meer of minder vier vragen: origin, meaning, morality, destiny. Er zijn drie testen voor waarheid: logische consistenheid, empirische adequaatheid en ervaringsbelang. Dat zijn de testen die we onbewust vaak gebruiken.
De perfectie en puurheid van Yeshua's leven is niet te evenaren bij wie dan ook. Maar ook de dood die Hij beloofde als plaatsvervangend offer voor zonde, en de vergeving en verlossing van zonde. Bovendien ook de getuigen van de opstanding, spreken boekdelen van bewijsmateriaal.
Het Christelijke wereldsbeeld schetst vele vormen waarin het zichzelf bewijst. De onderdelen om geloof in God uit te leggen zijn bijvoorbeeld:
wetenschappelijk
ecestentieel (ervaring)
filosofisch
theologisch
De antwoorden zijn niet moeilijk te vinden maar wel om ze aan te nemen en te accepteren voor de mens.
De inhoud van de artikelen op de website kunnen een theologische, filosofische, (Bijbel)wetenschappelijke, en/of meditatief karakter hebben.
We mogen verschillende dingen op de weegschaal leggen. Om validiteit van de bijbel te bewijzen kunnen we kijken naar: profetische bewijzen, persoonlijke ervaringen van onszelf en de geschiedenis karakters, archeologie, de overeenkomende patronen binnenin de bigpicture van de bijbel en de realiteit, wetenschappelijke bewijzen.
We kunnen immers kijken naar cosmeologie, archeologie, geschiedenis, geologie, biologie, filosofie, wiskunde, concept van goed en kwaad, historische splash, de schepping en de mensheid. Al deze onderwerpen opzich kunnen als grote studie dienen, omdat daarin bij een ieder God bewijslast heeft neergelegd. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar hoe fine-tuned deze hele wereld, het universum, de natuur, de mens en alles in elkaar zit. De natuur wordt ook wel het tweede boek genoemd waarin God zich bekend maakt. Daarom zegt Zijn woord: rom 1:18 Want de toorn Gods wordt geopenbaard van den hemel over alle goddeloosheid, en ongerechtigheid der mensen, als die de waarheid in ongerechtigheid ten onder houden. 19 Overmits hetgeen van God kennelijk is, in hen openbaar is; want God heeft het hun geopenbaard. 20 Want Zijn onzienlijke dingen worden, van de schepping der wereld aan, uit de schepselen verstaan en doorzien, beide Zijn eeuwige kracht en Goddelijkheid, opdat zij niet te verontschuldigen zouden zijn. 21 Omdat zij, God kennende, Hem als God niet hebben verheerlijkt of gedankt; maar zijn verijdeld geworden in hun overleggingen en hun onverstandig hart is verduisterd geworden; 22 Zich uitgevende voor wijzen, zijn zij dwaas geworden;
Mensen binnen de apologetiek beweren dat er altijd de zelfde 20 vragen gesteld worden. Hier zijn 5 onderwerpen waarin die 20 vragen gesteld worden:
De uniekheid van de Messias Yeshua
Autoriteit van het Woord
Het probleem van kwaad en lijden
Geloof en redenering (wetenschappelijk)
Morele redenering
De 20 vragen van critici zijn bijna altijd gelinkt aan een van deze onderwerpen.
Ook zien we een bewijslast in het voorbeeld in Yeshua! (leven, dood, begraving, opstanding, en de discipelen die gewillig zijn hun leven hier voor op te offeren) Zijn leven is uniek en uiterst bijzonder. Iedereen die over zijn leven en uitspraken leest, kan dit bevestigen. Vaak is het helaas zo dat vele mensen zeggen te weten van de bijbel, maar niemand deze zonder vooroordeel zelf leest. De wijsheid en kennis zal u verbazen. Het is zeer anders als de 'kerk als instituut' vaak suggereert en heeft mij persoonlijk tot verbazing doen wekken. Er is verschil tussen Christelijke religie en een bijbels geloof. De rol van Yeshua in de geschiedenis heeft uiterst veel invloed. Zelfs van een seculier perspectief. Zelfs de kalender is hier nog op gebaseerd. Yeshua zette zich zelf vaak af tegen de religieuze gevestigde orde omdat Hij het niet eens was met hypocritie en bepaalde valse dogma's die tradities van mensen waren en nul overeenkomst hadden met de bijbel. Sommige traditionele regels werden zelfs als machtsmiddel tegen mensen en tegen God's geboden gebruikt. Hij wees vele religieuze leiders op hun hartsgesteldheid en attitude. Dit maakte Hem onder hen uiteraard niet populair. Hij gaf ook onderwijs op leefwijze, denkwijze en spreekwijze. Ook dit was voor vele mensen confronterend maar ook bemoedigend. Zijn manier van waarheid delen met compassie was meedogenloos.
Behalve moslimse historici, bevestigen over het algemeen alle historici dat Yeshua leefde en dood ging aan het kruis: zowel het jodendom, de Grieken, Romeinen, seculiere en gelovigen in Yeshua in bijvoorbeeld het nieuwe testament. Dit geeft een sterke historische getuigenis.
Deze website en de artikelen die zich hier bevinden zijn gemaakt om mensen aan te sporen om zelf onderzoek te doen. Mede omdat dit een voorproefje is met een aantal voorbeelden, mede omdat er vele experts zijn met meer kennis, mede omdat alles getest mag worden ook wat hier geschreven staat aan het woord van God, maar bovenal om zelf een antwoord te formuleren, eigen onderzoek te doen en een relatie met God te zoeken. De suggestie is daarom vooral dat deze artikelen mogen leiden tot dit effect. Het is bedoeld als bemoediging, inspiratie en om te 'triggeren en challangen'.
Onze seculiere samenleving wil nu mensen doen geloven dat postmodernisme waarheid is (Dit betekent dat waarheid relatief is)...Deze denkwijze is een contradictie in zichzelf. Omdat als we geloven dat postmodernisme waar is en dit juist representeert dat waarheid relatief is, dan is dat statement ook relatief, en zo zijn we weer bij het begin.
Een van de gevolgen van postmodernisme is dat mensen zich niet meer inzetten of motiveren voor een duurzaam opgebouwde identiteit. Want 'niks maakt meer uit', in de kern. De postmoderne mens wil het spel kort houden... Hou vooral 'moment gerichten' mensen. We willen leuke dingen doen, waar we blij van worden. Niet automatisch kijkende naar het toekomstbeeld. Natuurlijk willen mensen blij zijn, maar vanuit deze blik gaat het vaak over 'geluksrushes' van allerlei tijdelijke bevredigingen. De bijbel beschrijft dat dit als doel uiteindelijk geen echte vreugde en voldoening zal geven. (zie het boek: prediker) De bijbel leert dat het uiteindelijk juist fijn en goed is om ons te disciplineren voor nu, ons vooruitkijkend leven, en de hoop in wat hierna komt. Dat wil niet zeggen dat de bijbel eveneens zegt dat we vandaag en in het nu mogen leven.(matt 6) Maar het beschrijft vooral de visie dat het volgen van onze lusten niet de voldoening brengt waar een mens in het hart naar verlangt. Het is de strijd tussen goed en kwaad, Gods geest of het vlees, ander of zelfgericht (rom 8:7)...
Als wij bijvoorbeeld als waarde in het leven hebben dat we gezond willen zijn. Dan is hier een zekere vorm en maat van discipline voor nodig. Als we alleen maar 'fast & junk food' eten, vinden we dit lekker, maar geeft dit niet die voldoening. Het is offers brengen om te sporten en te werken aan fitheid en lichaamsbouw. Als je alleen op vandaag gericht zou zijn, zou dit weinig zin hebben. Maar als je naar het langere traject kijkt, zie je dat het vruchten afwerpt. Met gezond eten is het precies hetzelfde verhaal. Terwijl je juist ook kan leren om gezond eten lekker te maken, en in sporten plezier te vinden. Hierdoor wordt het zowel vol genieten van het moment, maar ook kijkende naar de stip op de horizon.
Een ander effect van de denkwijze van postmodernisme is dat het mensen in een soort continue twijfel positie zet. Waarheid is immers toch relatief, dus kan het ook weer veranderen. Het is niet stabiel. Door zovele keuzes dwingt het vele mensen twijfelachtig te worden door continu te denken of er niet een eventuele betere optie is.
Het interessante is dat in Hebreeuws denken het woord waarheid (emet), ook stabiliteit betekent, wat we eerder lazen. Dat geeft namelijk houvast. Iets wat niet verandert, iets wat niet wankelt, iets waarin je zekerheid vindt.
Of iets dus een goede of foute keuze is, hangt af van de maat die men hanteert (God's woord), en de context waar het zich in plaats vindt. Dat is een heel ander uitgangspunt. Als we God beter leren kennen, krijgen we hier steeds een beter mentaal onderscheidingsvermogen voor.
We moeten weten dat deze wereld wel op absolute waarheden staat. Heel de dag door maakt een mens keuzes op basis van vertrouwen en verwachting over iets. Dit geeft ook een totaal ander perspectief en manier van kiezen. Een mens wandelt in dit leven dus continu vanuit een geloof en overtuigingen. De mindset die de bijbel onderwijst is daarin wederom prachtig. Het wijst ons aan dat die overtuigingen vol tot zijn recht komen in het vertrouwen in God, en de waarheden die Hij in dit leven openbaart. Als God goed is, en Hij voor ons zorgt, zal Hij voorzien.
Wat zegt de bijbel over waarheid?
Joh 8:44 Gij zijt uit den vader den duivel, en wilt de begeerten uws vaders doen; die was een mensenmoorder van den beginne, en is in de waarheid niet staande gebleven; want geen waarheid is in hem. Wanneer hij de leugen spreekt, zo spreekt hij uit zijn eigen; want hij is een leugenaar, en de vader derzelve leugen. 45 Maar Mij, omdat Ik u de waarheid zeg, gelooft gij niet. 46 Wie van u overtuigt Mij van zonde? En indien Ik de waarheid zeg, waarom gelooft gij Mij niet? 47 Die uit God is, hoort de woorden Gods; daarom hoort gijlieden niet, omdat gij uit God niet zijt.
De tegenstander van God representeert alle leugen, verwarring, bedrog en vervalsing. In het licht van de bijbel zien we dat er heel veel vervalsing was, en voorspeld is.
Daar in tegen maakt Yeshua een ultiem statement. Dit statement is zo stevig, dat we kunnen concluderen dat Yeshua of de waarheid sprak over de autoriteit die Hij had, of Hij was een briljante leugenaar, of Hij was psychisch zwaar ziek. Het statement gaat als volgt:
Joh 14:6 Jezus zeide tot hem: Ik ben de Weg, en de Waarheid, en het Leven. Niemand komt tot den Vader, dan door Mij. 7 Indien gijlieden Mij gekend hadt, zo zoudt gij ook Mijn Vader gekend hebben; en van nu kent gij Hem, en hebt Hem gezien. 17 Namelijk den Geest der waarheid, Welken de wereld niet kan ontvangen; want zij ziet Hem niet, en kent Hem niet; maar gij kent Hem; want Hij blijft bij ulieden, en zal in u zijn.
26 Maar de Trooster, de Heilige Geest, Welken de Vader zenden zal in Mijn Naam, Die zal u alles leren, en zal u indachtig maken alles, wat Ik u gezegd heb. 27 Vrede laat Ik u, Mijn vrede geef Ik u; niet gelijkerwijs de wereld hem geeft, geef Ik hem u. Uw hart worde niet ontroerd en zij niet versaagd.
wat heeft Hij gezegd: 15 Indien gij Mij liefhebt, zo bewaart Mijn geboden.
Joh 17:17 Heilig ze in Uw waarheid; Uw woord is de waarheid.
Joh 18:36 Jezus antwoordde: Mijn Koninkrijk is niet van deze wereld. Indien Mijn Koninkrijk van deze wereld ware, zo zouden Mijn dienaren gestreden hebben, opdat Ik den Joden niet ware overgeleverd; maar nu is Mijn Koninkrijk niet van hier. 37 Pilatus dan zeide tot Hem: Zijt Gij dan een Koning? Jezus antwoordde: Gij zegt, dat Ik een Koning ben. Hiertoe ben Ik geboren en hiertoe ben Ik in de wereld gekomen, opdat Ik der waarheid getuigenis geven zou. Een iegelijk, die uit de waarheid is, hoort Mijn stem. 38 Pilatus zeide tot Hem: Wat is waarheid? En als hij dat gezegd had, ging hij wederom uit tot de Joden, en zeide tot hen: Ik vind geen schuld in Hem.
Hoe onderzoeken we of iets waar is? Waarneming:
subjectiviteit (= Subjectiviteit houdt in het persoonlijk oordeel of de persoonlijke zienswijze van een individu, betrekking hebbend op of uitgaand van de persoonlijke zienswijze of smaak. Het tegenovergestelde van subjectiviteit is objectiviteit. Zo wordt bijvoorbeeld iets wat men uit eigen ervaring heeft meegemaakt als subjectieve ervaring aangemerkt. Dit zal vooral zo zijn als er anderen zijn die onder dezelfde omstandigheden niet hetzelfde hebben ervaren.
objectiviteit (= Iets is objectief als het onafhankelijk is van de waarneming of voorkeuren van mensen: als er geen interpretatie bij nodig is. Dit staat tegenover subjectief. Het begrip heeft filosofische aspecten, en het begrip in de zin van 'neutraal' of 'onpartijdig' is onder meer van wezenlijk belang in de journalistiek en bij de rechtspraak. Het onderscheid tussen objectiviteit en subjectiviteit wordt vaak gekoppeld aan het verschil tussen feiten en meningen. De mogelijkheid van objectiviteit wordt door verschillende filosofen in twijfel getrokken, zoals de postmodernen. Zij betogen dat mensen, door hun onderlinge verschillen, slechts subjectieve interpretaties van de werkelijkheid kunnen maken.
In licht van de bijbel: de bijbel leert ons dat God de oorsprong en maker is van het hele geheel. Gen 1:1 & kol 1:16 Want door Hem zijn alle dingen geschapen, die in de hemelen en die op de aarde zijn, die zienlijk en die onzienlijk zijn, hetzij tronen, hetzij heerschappijen, hetzij overheden, hetzij machten; alle dingen zijn door Hem en tot Hem geschapen; 17 En Hij is voor alle dingen, en alle dingen bestaan te zamen door Hem;
Dit houd in dat een gelovige vanuit Zijn framewerk wil denken. Dat is Zijn woord. Want God is het Woord (joh 1:1). Hiervoor moeten we God goed leren kennen. Dan doet het er niet meer zozeer toe wat mijn mening is. We zoeken namelijk naar Zijn wil in plaats van onze eigen wil. Dit is uiteraard een gewillige keus. Maar ook een leerproces. We willen ons verenigen met de mening van God, die Hij ons onderwijst door Zijn geest en in Zijn woord. Joh 14:23 Jezus antwoordde en zeide tot hem: Zo iemand Mij liefheeft, die zal Mijn woord bewaren; en Mijn Vader zal hem liefhebben, en Wij zullen tot hem komen, en zullen woning bij hem maken. 24 Die Mij niet liefheeft, die bewaart Mijn woorden niet; en het woord dat gijlieden hoort, is het Mijne niet, maar des Vaders, Die Mij gezonden heeft. 25 Deze dingen heb Ik tot u gesproken, bij u blijvende. 26 Maar de Trooster, de Heilige Geest, Welken de Vader zenden zal in Mijn Naam, Die zal u alles leren, en zal u indachtig maken alles, wat Ik u gezegd heb. 27 Vrede laat Ik u, Mijn vrede geef Ik u; niet gelijkerwijs de wereld hem geeft, geef Ik hem u. Uw hart worde niet ontroerd en zij niet versaagd.
Een praktisch voorbeeld hiervan is een huwelijk in God. De bijbel beschrijft dat God man en vrouw één maakt. Dat betekend dat het niet meer over mijn of haar mening gaat, maar over Gods mening. Want we kunnen alleen één zijn in Hem, in Zijn woord, Zijn mening. Anders volgen we mijn mening of haar mening. Dat leid uit op verdeeldheid en ego. Wij zijn als gevallen mens beperkt. Daarom moeten we wederom geboren worden (joh 3). Als we dit worden, wandelen we niet meer naar onze eigen wil, maar naar Gods wil. Dit is altijd in overeenstemming met Zijn woord.(2 tim 3:16) Dat betekend dat mijn persoonlijke mening er in die zin niet toe doet. Dat houd niet in dat er een absoluut antwoord is die voor elke situatie geld. God's woord is namelijk zeer wijd (ps 119:96). Er is veel ruimte in antwoorden hoe we principes kunnen uitvoeren. God geeft ons namelijk verantwoording en maakt mensen uniek. De hand is niet de voet. Maar het is wel één lichaam.
Subjectiviteit is daarin geïdentificeerd met God, met Gods woord, en daarin met ons. In de context van dat de bijbel beschrijft dat Hij IN ons is (gal 2:20 leeft), en wij IN Hem zijn als we naar de waarheid wandelen (1 joh 2:6). Onze identiteit ligt daarmee volledig in Hem. Onze persoonlijke mening is samen gevormd met God's mening. (terwijl God's woord toch ook beschrijft dat er veel diversiteit is in Zijn lichaam, dit spreekt elkaar totaal niet tegen, omdat het van het zelfde principe uitgaat). Maar als je kiest je te laten beïnvloeden door God, kies je dan wel zelf zou je zeggen? Het korte antwoord is ja en nee, dat hangt er vanaf vanuit welk perspectief je het uitlegt.
We zullen de waarheid kennen en de waarheid zal ons vrij maken. (joh 8:32)
We willen denkers zijn en objectief naar waarden kijken. Onze keuzes niet gegrondvest hebben op huidige emotie of door slechte emotionele ervaringen die maken dat we nu een vooroordeel hebben. What is the evidence?