Het gaat hier niet over een 'goed of fout', maar over invloed, effect en consequentie.
Ja het is goed om de moderne uitvindingen onder de loep te nemen. De intentie waarmee het gemaakt is, en zelfs het effect los van de intentie. Overzien we alles? Verwoesten we onszelf als mensheid? Wat kunnen we doen? Wat is gezond en wat niet? Hoe kunnen we op een goede en wijze manier gebruik maken van onze technologie?
Daar willen we hier over nadenken. Maar nadenken gaat samen met bewustwording. En juist daar gaat veel van het materiaal over op deze pagina.
Bij Jason A, ontmaskerd het groei proces en de andere kant van het verhaal?
5 min uitleg bij RTL late night
Wat doet telefoonstraling met ons? (zembla)
NL film: moderne wetenschap in de bijbel (trailer)
trailer Philosophy, science, and the God....
Moderne wetenschap in de bijbel
Wetenschap:
''maar, ik geloof in de wetenschap. ''
Wetenschap en geloof staan totaal niet tegenover elkaar. Wat tegenover elkaar staat is atheïsme en theïsme. De bijbel en wetenschap zijn nergens in tegenspraak met elkaar. Sterker nog, de bijbel wordt continu wetenschappelijk bewezen in vele facetten. De wetenschap sterkt juist ons geloof. Wat wel in tegenspraak is, is de evolutie theorie en wat er in de bijbel staat.
Stel...
Als mensen onderzoek doen met een hele specifieke agenda (die niet klopt), dan willen ze bewijzen wat ze zelf willen bewijzen. Zo wordt helaas vaak onderzoek gedaan.
In de wetenschap wordt er over het algemeen vanuit een bepaald paradigma (een bril), naar een onderwerp gekeken. Hierdoor is er een filter hoe ze naar een object kijken. Alles wat buiten dit paradigma aan bewijs opdoet, wordt automatisch afgewezen omdat het niet in het paradigma van denken valt. De grap is dat het paradigma waarmee wetenschap kijkt altijd gebaseerd is op aanname. Dat de paradigma's over de eeuwen heen continu is veranderd. Daardoor krijgen termen zoals 'waarheid, bewijs, en feit' een totaal andere smaak. Mensen in de wetenschap noemen soms iets bewezen, en daarna weer onbewezen. Dat is niet de definitie die het zou moeten hebben. Met als voorbeeld dat men vroeger geloofde dat het hele universum om de aarde heen draaide, wat later bewezen is dat alles om de zon heen draait. Ook is het interessant om te zien dat de mensen uit elk tijdperk het voor volledige waarheid aannamen wat het paradigma van hun tijd zei. Terwijl we nu weten dat deze paradigma's achterhaald zijn. Dat zegt veel over het 'blind geloof' wat Atheisme vaak impliceert.
Ze beschouwen zaken als feiten terwijl ze niet feitelijk bewezen zijn. Er worden aannames gedaan aka hypotheses (verwachte antwoord op een onderzoek). Dit wordt vaak in de wetenschap al als feit geformuleerd, terwijl het een verwachting is. Hierin worden feitelijke bewijzen vanuit de observatie gemixt met een aanname hoe ze dat zouden moeten interpreteren en dus met welke 'bril' we naar het object of de situatie kijken. Er wordt altijd een framework gebruikt om vanuit te denken. Hierdoor wordt een theorie gevormd. Een theorie is en blijft een theorie. Terwijl het vaak als een feit of waarheid geformuleerd wordt. Daardoor veranderen sommige wetenschappers de definitie van deze woorden. Terwijl het een theorie is over hoe ze denken dat de geschiedenis gegaan is. Daarin doen atheisten niks anders dan theisten. Ze hebben namelijk een geloof! Een geloof is een kijk wat gebaseerd is op wat bewijslast lijkt te zijn van iets onzienlijks of waar we niet bij zijn geweest. Dit is de bijbelse definitie van het woord geloof (heb 11:1).
bovendien:
Wetenschap kan per definitie bepaalde realiteiten niet uitleggen zoals: ethiek, aesthetic, metafysieke, filosofische, en logische waarheden. Deze realiteiten bestaan buiten het bereik waar wetenschap zich in kan bewoorden. Er zijn hierin ook onveranderlijke waarheden die we allemaal als rationeel zien. Dat liefde bestaat bijvoorbeeld. Of zoals bijvoorbeeld dat pedofilie, verkrachting en moord kwaad is. Hier kan de wetenschap onmogelijk antwoord op geven.
Veel wetenschappers hebben een paradigma om onderzoek mee te doen, van andere wetenschappers en organisaties. Het gaat zelfs zo ver dat mensen alleen geld krijgen als ze binnen en met dit paradigma onderzoek doen. Ook worden mensen die de huidige paradigma's niet gebruiken niet als belangrijk geaccepteerd. Dat kan erg narrow-minded worden als het paradigma niet kloppend is! Dan onderzoek je alles alleen door die bril, waardoor je niet meer open staat voor andere inzichten als die zich voordoen. Dit zie je bijvoorbeeld bij evolutie leer over aardlagen. Die hoeven niet oud te zijn om gevormd te worden. Maar omdat bepaalde elite wetenschappers dat idee niet accepteren, willen ze niet buiten hun paradigma onderzoek doen. (terwijl er alleen maar feitelijke bewijzen voor zijn voor catastrofe verandering zoals MT. saint Helena). Inmiddels gaan steeds meer wetenschappers terug naar het idee dat een plek zoals de grand canyon niet kan zijn ontstaan vanuit miljoenen jaren erosie. Maar dat het een catastrofale gebeurtenis moet zijn geweest. Dus niet langzame verandering over een lange periode van tijd, maar een snelle verandering in een korte periode van tijd. De reden waarom bepaalde wetenschappers de geologen afwezen die dit al langere tijd bewijzen is dat het wel akelig veel lijkt op het verhaal van de bijbel met de vloed.
Althans, er zijn natuurlijk ook veel wetenschappers die wel eerlijk en open willen onderzoeken en dit ook doen. De vraag is naar welke wetenschappers luisteren we? Wie zijn de sponsors? Wat is hun geloof, wat is hun beeld van de geschiedenis? Het is niet wetenschap vs geloof. Het is Atheisme vs Theisme en aan beide kanten zitten wetenschappers. Ze geloven in een ander verhaal van geschiedenis. De vraag is wat is er gebeurd? Wat is his-tory? Nu komen er veel meer onderwerpen om de hoek kijken naast wetenschap. Onderwerpen zoals Argeologie, moraliteit, schoonheid, meaning, purpose, profetieën, ... onderwerpen waar wetenschap geen antwoorden op kan geven. Wat is rationeel? Hoe kunnen we überhaupt rationeel zijn?
Wat is hun motief van onderzoek? En als er onderzoek gedaan wordt: wat zien we daadwerkelijk, en wat is de interpretatie daarvan. Er is een groot verschil tussen mening en feit. Tussen theorie en bewijs. Terwijl dit tegenwoordig vaak erg subtiel gemixt wordt. We hebben ogen nodig die dit onderscheid kunnen maken.
Als daar geen onderscheid in gemaakt wordt, dan worden aannemingen & assumpties als feiten beschreven. Daarin kunnen mensen soms door de bomen het bos niet meer zien. Dat is het gevolg van een onwaar paradigma.
Het woord wetenschap zou eigenlijk de volgende definitie moeten hebben: the intellectual and practical activity encompassing the systematic study of the structure and behaviour of the physical and natural world through observation and experiment. ... Maar vaak genoeg wordt de observatie en experiment niet op een open manier bekeken. Daarmee is het gefilterd door een agenda. En als we bij agenda zijn aangekomen, mogen we ook gaan kijken naar de motieven van hen die de agenda hebben. Willen elite mensen macht, geld? Is de wereld over het algemeen zelfgericht en verkoopt het liever een leugen voor een hoop poen dan voor de waarheid zelf te moeten betalen?
Wetenschap kan ook trots veroorzaken. Mensen die uitgaan van dat ze iets 'weten'. Inplaats van dat het onderzocht wordt en getest. ''Bevraag de antwoorden''. Het woord science gaat over kennis. Kennis wat vergaderd wordt is niet automatisch feit. Het is een kijk, het is informatie.
Technologie is het toepassen van wetenschap: the application of scientific knowledge for practical purposes, especially in industry.
Wederom is hierin altijd de interessante vraag in de huidige wereld waarin we leven: wat is het motief & de agenda van de wetenschapper & uitvinder.
Technology:
kent u AI - Artificial intelligence?
Sophia de robot.
Deze robot heeft inmiddels al burgerrechten in Saoudi Arabië. Ook claimt 'ze' geprogrammeerd te zijn om gevoelens te hebben en 'ze' kan daadwerkelijk leren.
Zie hieronder de videos. Er zijn tegenwoordig al robots die 'burger rechten' hebben. Deze rechten hebben ze gekregen omdat ze al zo veel vergelijkingen hebben met mensen. Wat is de bedoeling van dit alles?
Onze maatschappij wordt steeds afhankelijker gemaakt. Alleen al naar voedsel voorziening gekeken. Voor de industriële revolutie was meer als 90% van de bevolking tuinder & boer. De bijbel legt zichzelf uit in de schepping. In simpele landbouw komen allerlei patronen terug in de schepping, in het fysieke, waarmee we de geestelijke boodschap van de bijbel kunnen begrijpen. God heeft dat namelijk zo voorzien en ontworpen. Daarom dat Yeshua ook zo vaak landbouw vergelijkingen geeft in de schrift. Immers was Hij ook timmerman. Maar een timmerman in die tijd was eigenlijk meer als alleen dat vak. Hij was dan ook klusjesman en tuinman. Hij begreep hoe alles werkte in de natuur en fysieke arbeid.
Afhankelijkheid = -> power, macht
Er is ook een zoektocht naar power, macht uitoefenen. Er zijn wetenschappers die bewust hier naar opzoek zijn. Wat zijn de motieven en de ideologie van deze hoge pieten? Het is geen geheim dat de elite de populatie van de mensheid terug wil dringen naar 500 miljoen. Dat is een groot verschil met 7,5 miljard.
Er zijn tegenwoordig bommen die de hele wereld op kunnen blazen! Dat is nooit in de geschiedenis van de mensheid zo geweest... In de bijbel staat er beschreven dat koninkrijk op zou rijzen tegen andere koninkrijken. Natie tegen andere natiën. Dat er in de laatste dagen een macht spel gaande is op het maximum. Er zullen oorlogen en geruchten van oorlogen zijn. (matt 24)
Wetenschap kan iets goeds zijn, Technology ook. Helaas worden in dit vak veel onderzoeken en uitvindingen gedaan wat meer vernietigend werkt dan hulpzaam is voor de mensheid. Veel wordt gemaakt om onze eigen lusten de bevredigen. Het wordt allemaal onder het mom van makkelijk aangeboden. We worden steeds afhankelijker gemaakt. Mensen die in een stad wonen kunnen niet eens zelfvoorzienend zijn. We zijn afhankelijk van de supermarkt voor eten, van de overheid voor stroom, water, licht, gas. We leren niet meer oriënteren want onze telefoon weet het. We leren geen taal meer want google translate weet het. We leren niet meer denken want google weet alles. We leren hierdoor niet meer om op God te vertrouwen en de relatie op te zoeken. Want al onze technology werkt makkelijk en weerhoudt ons van het 'moeten leren'.
Technology & wetenschap is goed zolang dit in de juiste context is. Maar vaak worden dingen met verkeerde intenties gemaakt. We proeven hier de vruchten van. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat het met echte goede bedoelingen gemaakt is en het met verkeerde intenties gebruikt wordt. Ja, telefoons en computers zijn prachtige uitvindingen. Maar kijk wat het voor verslavingen met zich meebrengt voor kinderen, jongeren en zelfs ouderen. Overal waar we komen zijn mensen alleen maar met hun mini computertje bezig. Mensen zoeken niet of veel minder meer echt contact. We zien dat mensen een gigantische stijging in concentratie problemen hebben. Hoeveel zit u per dag op een telefoon tegenwoordig? Wat is het gevolg met het maatschappelijke telefoon gebruik? We zien in onze maatschappij een grote verandering in allerlei omgangsvormen. We zien dat het gros van de mensheid zich nog nooit zo eenzaam gevoeld heeft. We zien dat vele mensen zichzelf voor de gek houden door 'vrienden' op facebook te hebben, maar in het echt minder echte vrienden hebben dan ze op 1 hand kunnen tellen. Het wordt steeds moeilijker om echt contact met mensen te hebben. Mensen durven hun telefoon niet van zich weg te leggen. Ze zijn bang om 'iets' te missen. Er is tegenwoordig zelfs een naam voor deze fobie: FOMO. 'fear of missing out'. Dit is een dilemma die zichtbaar is bij erg veel mensen. Maar hoe fijn vinden we het als we per ongeluk een keer een dag geen telefoon hebben omdat hij thuis vergeten is? Het geeft vrijheid! Heerlijk is dat. Er is rust. Maar ook hoe storend vinden we het als we met iemand staan te praten en iemand staat met zijn telefoon in zijn hand en het piept en er komen trillingen of lichtjes vanaf. Als iemand deze telefoon niet weglegt maar in de hand houd dan is er merkbaar minder aandacht. De helft van de gedachten van de persoon zit al vaak bij de telefoon. Onderzoekers hebben openbaart dat de mechanismes die telefoonmakers en app makers hebben (apps zoals facebook, twitter, whatsapp, instagram). Deze software is door hoogopgeleiden mensen zo ontwikkeld dat het er voor zorgt dat het optimaal onze aandacht naar de software trekt. Het is het zelfde gevoel wat beinvloed wordt als bij 'gok verslaving'. Het idee dat je af en toe een 7-7-7 kan halen, of prijs hebt. Zo zijn de berichtjes ook bij facebook. Er komen nummertjes te staan en daar op willen we klikken om te kijken of het interessant is. De bedrijven spelen continu in op beloningsmechanismes. We worden beloond als we doen wat zij willen. Het maakt dopamine vrij in het brein als we iets tegenkomen wat we willen zien. Daarom dat deze apps zelfs telefoons afluisteren zodat ze bepaalde termen in onze zoeklijst en advertenties meer terug laten komen. Het gaat allemaal om het idee dat we zo veel mogelijk van onze tijd op hun software besteden. Het gaat alleen maar over macht en geld.
Is het dan niet vreemd dat er nu heel veel depressie, mentale ziektes, en zelfs zelfmoord is tegenwoordig?
20 jaar geleden hadden we geen telefoon en vandaag de dag is het voor velen niet meer voor te stellen om zonder te gaan voor ook maar een paar dagen of 1 dag. Bedenk je eens dat een telefoon ons voornamelijk in de toekomst of het verleden houdt, of op een plek waar we op dat moment niet zijn. Onze gedachten zijn veel minder met het hier en nu bezig. Er is meer eenzaamheid en depressie dan ooit. Er is verslaving, want mensen worden slaaf gemaakt. Afhankelijkheid aan een apparaatje. Onder het mom van makkelijk wordt continu alles verkocht. We zien ook daardoor veel luiheid. We leven in een tijdperk waar alles maar snel snel snel moet gebeuren. Continu zijn we in een soort haast. Wat is het echte effect op mensen? Waarin raakt het ons? Dat kan voor een ieder op een verschillend vlak zijn. Daarom beschrijft de bijbel dat we onszelf mogen testen of we in het geloof zijn. (2 kor 13:5)
Boek:https://tgsinternational.com/product/surviving-the-tech-tsunami/